19th Ave New York, NY 95822, USA

Zajednički uspjeh našeg Centra i partnera – nastavlja se projekt vrijedan više od milijun eura koji promiče online sigurnost djece i mladih

Web Cover

Veliko priznanje stiglo je na vrata Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) i njegovih partnera A1 Hrvatska te Sveučilišta Algebra kojima su po treći puta odobrena sredstva europskih fondova za provođenje aktivnosti educiranja djece i mladih o ispravnoj te sigurnijoj upotrebi interneta. Naime, u prostorijama CNZD u Osijeku službeno je potpisan sporazum o partnerstvu za provedbu projekta „SIC – CRO: Safer Internet Centre Croatia“.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi nešto više od milijun eura od čega je 50 % sufinancirano sredstvima europskih fondova. Ugovor su službeno potpisali Tomislav Ramljak, voditelj i jedan od osnivača Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, zatim Dejan Turk, član Uprave i glavni direktor A1 Hrvatska te izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra. Temeljni je cilj sveobuhvatnim informacijama o sigurnosti na internetu, obrazovnim resursima, alatima za podizanje javne svijesti te savjetovanjem građana pružiti potporu Nacionalnom centru za sigurniji internet Hrvatska.

„Naš cilj je jasan – pomoći svakom djetetu koje se suočava s online zlostavljanjem ili je u riziku da postane žrtva istog. Statistike su alarmantne. Ovaj projekt, čiji smo jedinstveni nositelji u Hrvatskoj po treći put predstavlja korak naprijed u našoj misiji. Ujedinit ćemo stručnjake, proširiti znanja i kapacitete te zajedno s partnerima raditi na osvještavanju djece, roditelja i svih koji su u radu u doticaju s djecom. Edukacija je ključna – pokazat ćemo im kako i kod koga tražiti pomoć. Zajedno ćemo učinit internet sigurnijim mjestom za svakog korisnika“, rekao je Tomislav Ramljak.

Prema tome, CNZD će uz podršku partnera projekta nastaviti kontinuirano pratiti internetske sigurnosne trendove i podizati svijest o rizicima za djecu i mlade putem edukativnih projekata, stručnih skupova i drugih aktivnosti kojima će građane osvijestiti o potencijalnim opasnostima interneta.

„Kao kompanija jako smo fokusirani na temu sigurnosti u online svijetu. To nije samo dio naše strategije, to je nešto što kao kompanija doista „živimo“ i prožeto je kroz sve sfere našeg poslovanja. Dokaz tome je naša kampanja #BoljiOnline, koju provodimo upravo s Centrom za sigurniji internet, a i činjenica da je ovo treći EU grant koji smo dobili kao partneri za provedbu aktivnosti edukacije djece i mladih o ispravnoj i sigurnijoj upotrebi interneta. Nadamo se da ćemo našom suradnjom i aktivnostima doprijeti do mladih, do roditelja i stručne javnosti, te da ćemo nastaviti zajednički raditi na ostvarivanju boljeg online svijeta. Jer tehnologija je odlična stvar, kada je koristimo odgovorno“, istaknuo je Dejan Turk.

„Sveučilište Algebra ponosni je partner ovog projekta. U sklopu njega naši će stručnjaci raditi na organizaciji edukativnih aktivnosti za škole, roditelje, djecu i mlade na temu odgovornog ponašanja na internetu, a u suradnji s partnerima razvit ćemo interaktivnu i stimulativnu online platformu, na kojoj će djeca kroz elemente igre moći učiti kako online svijet učiniti sigurnim za sebe i za svoje bližnje. Kroz zajedničke kampanje usmjerene podizanju svijesti o tome, koliko su online nasilje, socijalno isključivanje i drugi oblici povrede prava djece i mladih raširena pojava, s ćemo partnerima educirati širu javnost o ovom važnom izazovu modernog doba. Naši stručnjaci na katedri za kibernetičku sigurnost svojom će ekspertizom pomoći u projektnim aktivnostima koje za cilj imaju sprječavanje rizičnog ponašanja mladih i djece na internetu, dok će naši studenti kibernetičke sigurnosti sudjelovati u panelima za mlade, na kojima će se razgovarati o pozitivnim i negativnim online iskustvima, na osnovu čega će se formulirati preporuke mladih kako im stručnjaci mogu pomoći s kibernetičkim izazovima“, rekao je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković.

Pored aktivnosti koje planira provesti do 2026., CSI je predstavio i rezultate deShame 2 istraživanja koje se ovoga puta provelo pod nazivom „Kako internet koriste roditelji? Navike korištenje interneta i online aktivnosti roditelja učenika osnovnih i srednjih škola“. Osim što su utvrdili da više od polovice roditelja koji su sudjelovali u istraživanju jako rijetko ili nikad ne razgovara s djetetom o online sigurnosti niti postavljaju pravila o dječjem korištenju interneta, rezultati su pokazali kako svaki peti roditelj koji je sudjelovao u istraživanju nema nikakav nadzor nad dječjim korištenjem mobitela/ tableta prije spavanja dok svaki treći roditelj svom djetetu nije nikad zabranio korištenje određenih online sadržaje.

A1 Hrvatska i CSI platformom #BoljiOnline neprestano iniciraju društveno odgovorne inicijative usmjerene prema efikasnijem digitalnom opismenjavanju građana. Platforma je koncentrirana na četiri temeljna područja: sigurnost na internetu, odgovorno korištenje tehnologije, sprječavanje cyberbullyinga te edukaciju o lažnim vijestima. U skladu s njima sustavno se provode brojni projekti među kojima su i Škola odgovornog influensanja te Gen Z Akademija, a poruke i ciljevi platforme implementiraju se u sve ostale A1 projekte. Kao svojevrsna kruna njihove dugogodišnje suradnje, ovoga je ožujka u prostorijama A1 centra u Gajevoj ulici u Zagrebu otvoreno i prvo savjetovalište CSI-ja za pružanje stručne pomoći svima onima koji su se susreli s negativnom stranom online svijeta.