19th Ave New York, NY 95822, USA

Borba protiv ovisnosti

ovisnost

Piše: Karla Generalić

Znate li onaj scenarij kada ulazite u trgovinu i vidite roditelja i dijete kako kupuju cigarete? Dijete pita roditelja za lizalicu, a roditelj kaže da nemaju novaca za lizalicu, da su došli zbog kupnje cigareta, a ako ih slučajno poprijeko pogledate slegnut će ramenima, spustiti pogled i reći da je to jedino što si priušte za sebe.

Takve primjere možete vidjeti po cijelom gradu, trgovinama i kioscima. Primjere u kojima roditelji kontinuirano troše više novaca na svoje poroke kao što su cigarete, alkohol ili neka druga i jača sredstva ovisnosti, dok djeca ispaštaju. Nekada je uredu ne kupiti djetetu sve što poželi, ali kada roditelj stalno troši novce na primjerice cigarete kao sredstvo ovisnosti, a dijete ne dobije puno jeftiniju lizalicu, negativno utječe na dijete. Upravo djeca zbog roditeljske ovisnosti razvijaju osjećaje poput krivnje, ogorčenosti, srama, razočarenja, ljutnje, zbunjenosti i brige.  Djeca roditelja ovisnika nekada na sebe preuzimaju ulogu njegovatelja u obitelji, a da nisi ni svjesni te uloge. Djeca će tako štedjeti novce koji bi potrošili na sebe da im roditelji mogu kupiti cigarete ili će pak skuhati ručak kada je roditelj prepijan da to napravi. Nekada djeca i svaljuju osjećaj krivnje na sebe zbog roditeljske ovisnosti. „Mama previše puši jer nisam dobar u školi“ ili „Tata previše pije jer nas je mama napustila kada sam se rodio.“ Dijete na sebe preuzima zrelost koja nije primjerena njegovim godinama. Takva količina brige prema  Partnership for Drug-Free Kids, šteti mentalnom razvoju djeteta. Takva djeca su izložena ozljedama prema sebi, kriminalu, pothranjenosti i izolaciji.

Scenarij roditelja ovisnika i djeteta koji to sve gleda se može vidjeti po cijelom gradu, trgovinama i kioscima, ali je jako teško vidjeti ono što se događa unutar te obitelji i djetetovog uma.

Ono što možete napraviti je uputiti dijete prema bliskim osobama ili stručnjacima koji će ga osnažiti kako bi mogao imati nesmetan razvoj i sretno djetinjstvo.

https://odrasli.hrabritelefon.hr/clanci/ovisnost-roditelja/

https://americanaddictioncenters.org/guide-for-children

Projekt „Zajedno s vama – savjetovalište za djecu, mlade i obitelj“
financira Osječko-baranjska županija.