19th Ave New York, NY 95822, USA

Zlostavljanje u sportu

tenis

Piše: Karla Generalić

  1. godine 330 žena i djevojčica su optužile Larry Nassara, koji je u to vrijeme bio sportski liječnik gimnastičarskog tima SAD-a, za zlostavljanje. Koliko nitko nije imun protiv zlostavljanja, govori i činjenica da je Simone Biles – dobitnica 25 svjetskih medalja i sedam olimpijskih medalja bila jedna od njegovih žrtvi. Provođenje same istrage je bilo puno pogrešaka, odgađanja, a što je najgore nije bilo temeljito. Kada su se skupili dokazi Larry je dobio kaznu preko sto godina zatvora, no što je s drugima koji su sudjelovali ili onima koji nisu prijavili nasilje? 2021. godine jedne od vodećih gimnastičarki SAD-a, među kojima je bila i Simone Biles, svjedočile su o sustavnom zanemarivanju FBI-a jer nije dovoljno ozbiljno prihvatio istragu zlostavljanja, a posljedice toga su bile daljnje zlostavljanje.

Ako se ovakvo zlostavljanje dogodilo jednoj od najpoznatijih atletičarki ovog doba, postavlja se pitanje što je s onima koji nemaju dovoljno potpore da progovore o svojoj strani priče? Što je s djecom u sportu?

  1. je provedeno istraživanje koje se zvalo Zlostavljanje djece u sportu: Europska statistika. U istraživanju je malo manje od 50% odraslih izjavilo da su bili psihički zlostavljani kao djeca u sportu, 1/3 ispitanika je prijavila beskontaktno seksualno zlostavljanje, dok je svaki peti ispitanik prijavio seksualno zlostavljanje koje je uključivalo dodir. Isto tako, djeca koja su se bavila internacionalnim sportom su najviše doživljavala nasilje (84%), a djeca koja su najviše bila zlostavljana su pripadala etničkoj manjini. Istraživanjem je prikazano da se seksualno zlostavljanje događa u svim državama podjednako te da ono nema granice.

Zašto je nasilje nad djecom skoro nevidljivo u sportu i zašto je toliko velika prevalencija zlostavljanja? Neki od razloga bi definitivno bili autoritet trenera nad djecom, izbjegavanje skandala, nužnost fizičkog dodira, način nagrađivanja te posebne okolnosti kao što su zajedničke svlačionice, tuševi, vožnja i noćenja gdje se ne može vidjeti nasilje.

Kako bi se bolje opisala tema zlostavljanja u sportu, napisana je i knjiga Slučaj Laure D. Dražena Gorjanskog.  Gorjanski je u svojom djelu ispripovijedao jako tešku priču jedne djevojčice koja je bila zlostavljanja s ciljem da se proširi svijest o zlostavljanoj djeci u sporu. Slučaj Laure D. nije bila još samo jedna fikcija, nego je bila priča inspirirana istinitim događajima koji su stvarni i koji nisu nevidljivi.

Knjiga se bavi tematikom i da roditelji nisu odmah primijetili zlostavljanje Laure što je završilo kobno pa vas potiče da promotrite svoje dijete i tražite određene znakove zlostavljanja: pretjerano seksualizirano ponašanje, agresivno seksualno ponašanje, loš san, povučenost, noćno mokrenje, zlouporaba sredstava ovisnosti, anksioznost, depresija, samoozljeđivanje, suicidalne misli, poremećaji prehrane.

Ukoliko ste primijetili zlostavljanje djeteta, prijavite ga nadležnim tijelima, dok psihosocijalnu podršku možete dobiti i u raznim udrugama među kojima je i naša Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Projekt „Zajedno s vama – savjetovalište za djecu, mlade i obitelj“
financira Osječko-baranjska županija.