19th Ave New York, NY 95822, USA

Međunarodni tjedan djeteta

djectjed

Piše: Karla Generalić

Od 04.10. pa do kraja tjedna slavimo Međunarodni tjedan djeteta!

Zanimljivo je to kako svi pokušavamo biti uzor djeci, kako ih pokušavamo naučiti pravim vrijednostima i kako ih želimo oblikovati u „prave ljude“. No, zanimljivo je to, koliko i djeca mogu nas naučiti, a da mi toga nismo ni svjesni. Na tihi način nas uče strpljenju i toleranciji. Pokazuju da je život puno ljepši,  nego što mi to mislimo, samo zato što smo navikli na te ljepote. Dok mi odrasli živimo u prošlosti i budućnosti, djeca nam pokazuju da se život zbiva u sadašnjosti. Uče nas kako da se obradujemo i malim sitnicama. Vjeruju u nas da smo „super heroji“ i daju nam toliku snagu, čak i onda kada mi samo ne vjerujemo u sebe. Vraćaju nas u stanje jednostavnosti koje mnogim ljudima treba. I pokazuju nam na svojem primjeru da su svi jednaki i da predrasude ne postoje…

Zanimljivo je to kako mi pokušavamo biti uzor djeci, a nekada bi djeca trebala biti uzor nama.

 

Kakav bi to bio Međunarodni tjedan djeteta, a da se ne spominje Mali princ?

Od svih predivnih citata napisanih u toj maloj knjizi, izdvojili bi : “Svi odrasli su nekada bili djeca… Ali samo nekolicina njih se toga sjeća.”

Sjetite se da ste i vi bili jednom dijete!

Sjetite se da je sve u redu kada vas djeca namjerno ne slušaju, oni isprobavaju granice odgoja, trebate biti dosljedni.

Sjetite se da je sve u redu ako dijete plače ako nije nešto dobilo, možete mu strpljivo objasniti zašto ono nije dobilo to što želi i pokazati mu da se nekada treba potruditi da se dobije željena stvar.

Sjetite se da je sve u redu ako vaše dijete ne briljira u školi, možda ono ima druge strasti koje se ne ocjenjuju, radite zajedno na tome.

Sjetite se da je sve u redu kada vaše dijete pogriješi, bitno mu je objasniti posljedice pogreške te je bitno da se i dijete nauči nositi s pogreškama.

Sjetite se da biti dijete nije lagano kao što nam se čini! Stoga pričajte s njim, igrajte se s njim, budite mu podrška, pokušajte ga razumjeti i prije svega dajte mu puno ljubavi kako bi se i vaše dijete jednog dana moglo sjetiti svog sretnog djetinjstva.

Projekt „Zajedno s vama – savjetovalište za djecu, mlade i obitelj“
financira Osječko-baranjska županija.