19th Ave New York, NY 95822, USA

Završila je škola – što sad? Ljetnje aktivnosti, organiziranje vremena…

ljetaktiv

Piše: Karla Ižaković

Napokon je stigao i taj dan – nema više ranog ustajanja i zadaća preko glave. Iduća tri mjeseca Vaše dijete je ‘slobodno’. No, postoji samo jedan problem. Dosada. Šulja se i javlja povremeno, kad prijatelji odu na ljetovanje, kad je prevruće za ići van, kad djeca ostanu sama kod kuće… I što onda? Djeca većinu dana ni ne mogu provesti vani, sve ideje „Kako provesti praznike?“ čine se staromodnima, a i djeca sama gledaju što drugi rade pa nerijetko budu nezadovoljna vlastitom svakodnevicom.

Djecu može biti teško motivirati i pri napola strukturiranom rasporedu, a posebice kada im dan apsolutno nema agende. Vas i dalje čekaju posao, obaveze i raznorazni planovi, a djeca kao da su puštena s lanca. Kako uskladiti taj jaz u dnevnom rasporedu i kako se pobrinuti da djecu ne pojede dosada? Ponudit ću Vam jednu zanimljivu strategiju, na koju možete gledati i kao na igru. Daje mogućnost strukturiranja vremena i nekih aktivnosti ili ciljeva, a opet ne zahtijevaju kalendar, alarm niti planer.

Ovu strategiju zovem „Što mogu učiniti?“, a čine ju tri stavke:

  1. Što mogu učiniti za sebe?
  2. Što mogu učiniti za druge?
  3. Što mogu učiniti za „sutra“?

Da malo pojasnimo svaku od njih J

  1. Što mogu učniti za sebe?

Prva stavka odnosi se na Vaše dijete, njegove interese i želje. Dovoljna je jedna večer tjedno kojom ćete se posvetiti promišljanju o aktivnostima u kojima Vaše dijete najviše uživa – je li to umjetnost (crtanje, slikanje, pjevanje…), sport (nogomet, tenis, trčanje…) ili kuhanje – ili ono to može napraviti samo pa prezentirati svoje zaključke. Zatim se dogovorite da svaki dan dijete proba naći novi način za obavljanje tih aktivnosti. Na primjer, postoje razni Drawing challenge prema kojima Vam je točno zadano što se treba nacrtati, koji traju i po 30 dana. Isto tako, dijete može osmisliti vlastiti izazov, na primjer: „Danas ću odvoziti jedan krug rolama oko naselja, a sutra tri.“ Ili pak kuhanje pretvoriti u vlastitu Večeru za pet i počastiti svoje ukućane! Na taj način ćete u nekim aktivnostima moći i sudjelovati s djetetom, a svakako ne zaboravite na dnevne izvještaje o tome što se danas radilo J

  1. Što mogu učiniti za druge?

Kada imate cijeli dan na raspolaganju dogodi se i da ti vlastiti hobiji dosade. I to je u redu. Tada možete djetetu ponuditi mogućnost spajanja ugodnog s korisnim tako što će učiniti nešto za nekog drugog. To može biti nešto jednostavno, poput usisavanja kuće da Vi ne morate, ili pak odlazak u Azil kako bi prošetali pse koji nemaju nikog, ili čak ćuvanje mlađe djece u susjedstvu – što nikako ne može ispasti dosadno J. Ovdje su aktivnosti usmjerene prema drugima, ali opet koriste i Vama i vašoj djeci ponajprije – da popune vrijeme, nauče nešto novo, usreće nekog i zabave se.

  1. Što mogu učiniti za „sutra“?

Ovo „sutra“ odnosi se na budućnost nas i našeg svijeta. Ova stavka odnosi se na aktivnosti poput organiziranih čišćenja šuma i obala rijeka, ljetnjih i zimskih škola iz područja vaših interesa, učenje nekih novih vještina poput recikliranja i slično. Ova stavka mi je osobno najdraža jer uklapa i zabavu i korist kao i nešto osobno i nešto za druge. Također, predlažem odvojiti jedan dan u tjednu za brainstorm ideja za sve tri stavke te pretvaranje svakodnevnih aktivnosti u neku vrstu igre ili izazova uz redovito (dnevno ili tjedno) praćenje „rezultata“.

S ova tri pitanja vodilje kroz svaki dan, u tri ljetna mjeseca možete ubaciti zabave i učenja vrijedne tri godine! Uživajte u praznicima i ne zaboravite se i Vi odmoriti J

Projekt „Zajedno s vama – savjetovalište za djecu, mlade i obitelj“
financira Osječko-baranjska županija.