19th Ave New York, NY 95822, USA

Kako se braća i sestre (ne) slažu?

bratsestra

Piše: Karla Ižaković

Djeca ne biraju svoju braću i sestre, već su im dodijeljeni. Moraju se naučiti međusobno slagati, što nekima pada teže, a nekima nikad nije bilo ni upitno. U svakom slučaju, barem sitni svakodnevni sukobi budu prisutni među svima kad tad.

Bratsko-sestrinski odnosi mogu biti izvor sigurnosti, pripadnost i razumijevanja, kao i izvor frustracije, netrepeljivosti i ljubomore. Uloga braće i sestara može se odraziti i na razvoj većeg kvocijenta inteligencije kod mlađe djece, pravilnog govora te bržeg sveukupnog psihomotoričkog razvoja u mlađoj životnoj dobi. Što se tiče starije djece, prisutnost mlađeg brata ili sestre djeluje na razvoj socijalnih vještina, prosocijalnog i asertivnog ponašanja.

Što se tiče sukoba, šanse za njegovo pojavljivanje su veće što je razlika u godinama između braće i sestara manja. To se objašnjava samim uzrocima sukoba: borba za roditeljsku pažnju i/ili ljubomora, nerazvijenost određenih vještina ukoliko su djeca u bližim razvojnim fazama (kako dijeliti, kako verbalizirati svoje osjećaje itd.) te jednostavno dosada.

Kako sukobi između braće i sestara mogu biti korisni?

Kroz njih djeca uče:

  • kako dijeliti
  • kako pregovarati
  • kako se nositi s raznim osjećajima
  • kako verbalno riješiti sukob

Sukobi su sastavni dio odrastanja i oni imaju svoju svrhu. Roditeljska uloga je pružiti dobar primjer djeci sa konstruktivnim rješavanjem sukoba, ukazivanjem na potrebu razumijevanja i poštovanja prema drugom te kompromis.

Ono što je najvažnije za naglasiti da su sukobi među braćom i sestrama ‘normalni’ te da roditeljska intervencija nije uvijek potrebna. Često je poželjnije pustiti djecu da to sama  riješe, kako to obično i bude, ukoliko sukob nije ozbiljnije ili fizičke prirode. Važna je vještina raspoznavanja kada intervenirati kao roditelj.

Projekt „Zajedno s vama – savjetovalište za djecu, mlade i obitelj“
financira Osječko-baranjska županija.