19th Ave New York, NY 95822, USA

Slikanje djece na plaži

plazdjec

Piše: Sara Krstanović

Dok se o dijeljenju fotografija i videa svoje djece na društvenim mrežama piše nadugačko i naširoko, kada se pretražuje pojam slikanje djece na plaži, većinom iskaču savjeti kako napraviti što bolje slike ili videe. Ako se upišu opasnosti fotografiranja djece na plaži, većinom iskaču obavijesti kako djecu ne treba izlagati suncu u određenom vremenskom razdoblju npr. Od 12 do 16 sati, kako bi se djecu redovito trebalo mazati kremama sa zaštitnim faktorima, da djeca trebaju nositi šeširiće ili kapice i sl.

Ono što, ipak, vrlo često iskače kao upozorenje roditeljima jest da ne puštaju djecu da budu na plaži gola zbog seksualnih predatora. Čak je i u Hrvatskoj zabilježeno nekoliko slučaja gdje su seksualni predatori snimali i fotografirali tuđu djecu koja su se gola igrala i šetala po plaži. Primjerice 2017. godine samo u Istri uhićeno je 4 turista (ono što je objavljeno u medijima) zbog fotografiranja i snimanja gole djece. U srpnju prošle godine, uhićen je Nijemac koji se fotografirao i snimao djecu na način da je kameru skrio u olovku. Policija je kod njega našla dva mobitela, navedenu kameru i prijenosno računalo koji su bili prepuni fotografija gole djece.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da se fotografije djece s plaže ili bazena ne bi trebale objavljivati zbog velikog broja seksualnih predatora. Osim toga što se objavi slika djeteta, vrlo često se uz sliku postavi i neka lokacija. Na taj način osobe koje vrebaju djecu na internetu, ako su u mogućnosti mogu i sami doći te snimati djecu. Vrlo često roditelji iznose informacije o djeci koje mogu biti informacija za seksualne predatore, poput njihova rođendana, hobija, treninga, posjeta šoping centrima i sl. Na taj način djecu se izlaže nepotrebnom dodatnom riziku.

Fotografija, jednom postavljena na Internet, zauvijek ostaje u internetskom prostoru, bez obzira obrisali ju mi s društvenih mreža ili ne. Takve informacije prikupljaju se u bazama podataka te su uvijek, iako teže, dostupne drugima.

Treba imati na umu i to da, iako dijete na slici nije golo ili samo u kupaćem kostimu, za seksualne predatore to ne predstavlja gubitak interesa. Seksualne fantazije o djetetu mogu se javiti i kada je dijete potpuno obučeno. U Hrvatskoj, svako peto dijete je seksualno zlostavljano, odnosno svaka četvrta djevojčica i svaki šesti dječak. Zašto povećavati tu vjerojatnost?

Također, seksualni predatori mogu spremiti fotografije koje ste vi snimili i postavili te ih distribuirati dalje i na taj način zarađivati novce.

Projekt „Zajedno s vama – savjetovalište za djecu, mlade i obitelj“
financira Osječko-baranjska županija.