19th Ave New York, NY 95822, USA

Više od broja: 15 godina 116 000 telefonskih linija za nestalu djecu

E2YggXzWUAAidNR

15. veljače, Missing Children Europe obilježava 15. obljetnicu 116000 telefonskih linija čiji je cilj pružiti besplatnu i 24/7 uslugu djeci koja nestanu i njihovim obiteljima. Od pokretanja tog broja 2007. godine operateri telefonskih linija diljem Europe odgovorili su na više od 2 milijuna poziva i podržali više od 70 tisuća slučajeva nestale djece.

“Dežurna linija 116 000 je više od broja. Usluge telefonske linije za nestalu djecu imaju ključnu ulogu u osiguravanju praćenja slučajeva te osiguravaju da sva djeca, kao i njihovi roditelji ili drugi skrbnici, imaju pristup besplatnoj i neposrednoj psihološkoj, pravnoj i administrativnoj potpori. Stabilna financijska sredstva država članica za potporu radu 116000 telefonske linije omogućit će našim uslugama da nastave pružati potrebne kvalitetne usluge i znak su istinske predanosti zaštiti prava sve djece i sprečavanju njihova nestanka.”

Maud de Boer-Buquicchio, predsjednik udruge Missing Children Europe

Brojem 116 000 upravljaju nacionalne organizacije specijalizirane za rješavanje slučajeva nestale djece. U mnogim zemljama oni su služba koja se sastoji od stručnjaka i obučenih volontera koji se bave prevencijom i praćenjem slučajeva nestale djece i koji pružaju psihološku podršku i pravnu pomoć obiteljima dok policija traga za nestalim djetetom. Pomažu obiteljima u snalaženju u složenosti sustava, uključujući medijsku pozornost koja može doći sa slučajem, te blisko surađuju s pravnim tijelima, službama za zaštitu djece i drugim relevantnim akterima. U većini zemalja dežurne linije 116000 također nude pristup svojim uslugama putem tekstualnih komunikacijskih platformi kao što su e-pošta ili chat.

Missing Children Europe poziva EU i države članice da poboljšaju sustave zaštite djece i ispune očekivanja iz Europskog zakonika elektroničkih komunikacija i strategije EU-a o pravima djeteta podupiranjem dežurnih linija za 116 000 nestale djece putem stabilnog financiranja i izgradnje kapaciteta koji im omogućuju da razviju raznolikije načine komunikacije kako bi se osiguralo da je dežurna linija dostupna krajnjim korisnicima s invaliditetom.

“Djeca koja nestaju prečesto prolaze ispod radara. Posao koji “Missing Children Europe” obavlja na tom području više od desetljeća od velike je važnosti – pomoći svojim članovima da izgrade kvalitetnu uslugu od 116 000 kako bi spriječili slučajeve nestale djece i odgovorili na njih. U svakom slučaju nestalog djeteta postoji dijete koje je žrtva, kojem prijeti ozbiljno kršenje njihovih prava. Djeca su aktivni članovi naših društava, s vlastitim skupom prava. Ulaganje u djecu znači ulaganje u našu budućnost i održivost naših demokracija. Potrebno je više osviještenosti, veća vidljivost, bolje usluge podrške i koordinirani odgovori na tragediju nestale djece na nacionalnoj i europskoj razini.

Komisija je spremna udružiti snage s Missing Children Europe i njezinim članovima kako bi pomogla učinkovito spriječiti i odgovoriti na tu proširenu pojavu.”

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju