19th Ave New York, NY 95822, USA

P!$M€N1 2.0. – što je financijska, digitalna i medijska pismenost?

PISMENI2

Projekt „P!$M€N1 2.0“ usmjeren je na razvijanje vještina i kompetencija u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija, odnosno financijske, digitalne i medijske pismenost. No, što je to financijska digitalna i medijska pismenost?

Financijska pismenost

Najjednostavnije rečeno, to je sposobnost korištenja znanja i vještina za učinkovito upravljanje financijama kako bi se postigla životna financijska sigurnost. Ovisi o velikom broju faktora gdje je obrazovanje jedan od najbitnijih. Dok mlade učimo zastarjelim znanjima iz nekih predmeta, neke osnovne financijske pojmove uopće ne spominjemo. Odlučili smo to promijeniti.

Digitalna pismenost

Sve što se pronađe na internetu, nije nužno istinito i ne može se svemu vjerovati. Neke informacije su točne i vjerodostojne, neke su upitne vjerodostojnosti, a neke su potpuno neistinite. Mladima je internet prvo mjesto na kojemu traže informacije za svoja istraživanja i tako postaju izvrstan mamac različitim idejama i stajalištima koji se internetom prenose. Nužno je razviti sposobnost preispitivanja i kritičkog razmišljanja prema onome što im se ponudi.

Medijska pismenost

Sposobnost pristupa medijima, razumijevanje i kritičko vrednovanje različitih aspekata medija i medijskih sadržaja te ostvarivanje komunikacije u raznovrsnim kontekstima. U svim mogućim definicijama medijske pismenosti ključni element je razvoj kritičkoga razmišljanja. Tako će moći bolje razumjeti složene poruke koje primaju putem televizije, radija, interneta, novina, magazina, knjiga, plakata, videoigara, glazbe i drugih medija.

Kroz projektnu aktivnost projekta održane su radionice financijske, digitalne i medijske pismenosti za učenike Poludnevnog boravka u Požegi i Katoličke osnovne škole u Požegi. Uskoro ćemo održati i Festival financijske, digitalne i medijske pismenosti.

Projekt P!$M€N1 2.0. financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.