19th Ave New York, NY 95822, USA

Obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece 25.5.2022. god.

naslovna

Niti jedno dijete ne bi trebalo nestati

 

Međunarodni dan nestale djece obilježava se 25. svibnja. Time se izražava podrška svoj nestaloj djeci za kojom se još uvijek traga te nada da će ona biti pronađena i zaštićena. Tom prigodom Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizira okupljanje uz žute i plave balone na promenadi kod Bijele lađe u Osijeku u 10 sati kojim se skreće pozornost na važnost pravovremenog reagiranja prilikom nestanka djeteta. Od početka krize u Ukrajini na tom je području prijavljeno 2100 slučajeva nestale djece.

Zbog ukrajinske krize tisuće djece dovedena su u opasnost od nasilja, trgovine, zlostavljanja, iskorištavanja i nestanka. Potrebno je uvijek, a posebice u kriznim vremenima, osigurati zaštitu dječjih prava kako bi se omogućilo da se sva djeca na kraju sigurno vrate svojim obiteljima. U ovom obilježavanju sudjeluju djeca i obitelji iz Ukrajine.

Problem nestanka djece nije vezan samo za krizne situacije. Stoga je velik dio rada Centra za nestalu i zlostavljanu djecu usmjeren na kampanje podizanja svijesti o potencijalnim opasnostima kada je dijete u bijegu. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u svrhu borbe protiv fenomena nestale djece već gotovo deset godina vodi posebnu telefonsku liniju harmonizirani europski kratki kod 116 000 – nacionalni broj za prijavu nestale djece. Besplatna telefonska linija dostupna je 24 sata dnavno, svaki dan.

Jedan od glavnih preduvjeta za brz i uspješan pronalazak djeteta je i uvođenje AMBER alert sustava za što se Centar već godinama zalaže.

”Potrebno je implementirati dokazano najbolje prakse i tehničke mogućnosti koje već postoje. Primjerice mehanizmi poput Amber Alert-a koji su se pokazali učinkovitim kod nestanka djeteta za koje se smatra da je u životnoj opasnosti. Odgovornost je vlade i nadležnih ministarstava da isti uvedu u RH. Ne trebamo čekati da se i nama dogode scenariji s tragičnim ishodima nego moramo preventivno djelovati odmah.” izjavio je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.