19th Ave New York, NY 95822, USA

Svečano otvorenje naše nove zgrade

otvorenje1

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je na svečanosti organiziranoj 25. studenog 2022. godine službeno otvorio vrata novog prostora u Višnjevcu kraj Osijeka. Svečano otvorenje završna je stavka projekta ”Legosi u centru – mjesto za nas!” putem kojega je omogućena izgradnja najmodernijeg Centra za rad s djecom. Novi prostor dom je stručnjacima iz područja psihologije i socijalnog rada koji neprekidno rade za bolju budućnost djece. Ovaj prostor omogućio je dodatno unaprjeđenje kvalitete usluge poludnevnog boravka za djecu s problemima u ponašanju, savjetovališta za djecu, mlade i obitelj, edukativnih radionica te raznih drugih sadržaja koje Centar za nestalu i zlostavljanu djecu nudi.

Događaju su prisustvovali visoki dužnosnici te predstavnici lokalne i regionalne samouprave, brojni suradnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu ali i neki od volontera, svi zaposlenici Centra te korisnici poludnevnog boravka u Osijeku.

Ovaj objekt koji je izgrađen zahvaljujući EU fondovima nešto je čime se mi kao zajednica i kao društvo možemo ponositi. Naša djeca zaslužuju najbolje, zaslužuju najkvalitetniji i najbolji prostor. Nadamo se da će u budućnosti biti još ovakvih otvaranja, još ovakvih projekata jer samo društvo koje ulaže u djecu ima budućnost.”, u svom se uvodnom govoru kratko obratio Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Čestitamo Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, odnosno svima onima koji čine Centar. Grad Osijek pruža punu podršku ne samo ovom projektu nego i svemu što Centar radi. Zahvalni smo i ponosni što u našoj sredini postoji jedan Centar koji je inovativan ne samo za Osijek i Osječko-baranjsku županiju nego i za cijelu Hrvatsku. Želim vam još puno uspješnih godina.”, rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije čestitao je na novootvorenom prostoru te dodao: ”Sjećam se kada smo 2013. godine ugovorili prvi poludnevni boravak u Osijeku čime je Centar postao jedina izvaninstitucionalna organizacija u Hrvatskoj za pružanje socijalnih usluga. Kroz svoj rad Centar je kasnije otvorio sedam poludnevnih boravaka u pet slavonskih županija što je na jedan najbolji način doprinijelo destigmatizaciji djece u ovom tretmanu.

Otvaranju su nazočili i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak.

Ono što vi radite u kontinuitetu, tu ste definitivno najveći. Zgrada i materijalni uvjeti trebaju, no kada pružate nešto više od zidova i cigli, a to je zaista dom, savjetovanje, edukacija, poludnevni boravci, ali i jednu pravu sigurnost da djeca koja su u riziku imaju alternativu te da se iz svojih situacija mogu izvesti na pravi put.“, uz čestitke je dodao ministar Piletić.

Ministrica Nataša Tramišak obratila se rekavši „Jedinstveni ste na području ne samo Osijeka, Osječko-baranjske županije nego cijele Hrvatske. Znamo da živimo u izazovnim vremenima koja ostavljaju posljedice na sve nas, a osobito na djecu. Socijalna podrška je bitna kako djeci tako i njihovim obiteljima. Zajednički rad i sinergija ključ su u prevenciji i pružanju podrške onima kojima je podrška najpotrebnija. Čestitam na izvrsnoj realizaciji projekta koji u potpunosti podržavamo.“

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak uručio je zahvalnice sudionicima događaja koji su svojim radom pridonijeli ostvarenju ovog značajnog projekta. Najavio je i planove za budućnost koji uključuju izgradnju Poliklinike za djecu, mlade i obitelj u koja će biti opremljena za vršenje dijagnostike. Poliklinika će imati i četiri apartmana namijenjena zbrinjavanju obitelji čija su djeca u tretmanu Centra kako bi se djeci omogućila najbolja moguća usluga.

Uz svečano otvorenje novog prostora u Višnjevcu, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u nedjelju, 27. studenog 2022. godine slavi 16 godina rada i postojanja.

Legosi u Centru – mjesto za nas“ je naziv projekta koji je odabran u sklopu poziva za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine. Ugovor za ovaj veliki i značajan projekt Centra, potpisan je između Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 10.991.201,29 kn, a partneri na projektu su Dom za odgoj djece i mladeži Osijek i Centar za socijalnu skrb Osijek.