19th Ave New York, NY 95822, USA

Što je mentalno zdravlje?

mentalno-zdravlje-nasl-09

Mentalno zdravlje je jedan od sastavnih dijelova općeg zdravlja pojedinca, te obuhvaća emocionalnu, psihološku i socijalnu dobrobit. Ljudi se često usredotoče na fizičko zdravlje, ali vrlo je važno prepoznati i njegovati svoje mentalno zdravlje kako bismo postigli potpuni osjećaj blagostanja. Ali što zapravo znači biti mentalno zdrav, i kako možemo aktivno raditi na očuvanju svog mentalnog zdravlja?

Definicija mentalnog zdravlja uključuje sposobnost pojedinca da se nosi s uobičajenim stresovima života, da djeluje produktivno i aktivno te da doprinosi svojoj lokalnoj zajednici. To ne znači da se osoba nikada neće suočiti s izazovima ili teškoćama, već da ima kapacitete, strategiju i sposobnost potrebnu za suočavanje s njima na zdrav način.

Jedan od ključnih aspekata mentalnog zdravlja je samoprihvaćanje. To uključuje razumijevanje i prihvaćanje sebe s svim svojim vrlinama, manama, emocijama i osjećajima. Samoprihvaćanje ne znači da se morate slagati sa svakim svojim postupkom ili misli, već da priznajete svoju vrijednost i da ste vrijedni ljubavi i poštovanja, bez obzira na izazove s kojima se suočavate.

Održavanje unutarnje ravnoteže ključno je za mentalno zdravlje. To uključuje uspostavljanje zdravih granica, prepoznavanje kada trebate odmoriti ili se povući, i pridavanje važnosti svom unutarnjem osjećaju ravnoteže. To može značiti slaganje životnih prioriteta, učenje kako reći “ne” i postaviti osobne granice kada je to potrebno, ali i pružanje vremena sebi za odmor i oporavak.

Komunikacija je još jedan ključni aspekt očuvanja mentalnog zdravlja. Komunikacija s drugima pruža priliku za izražavanje osjećaja, dobivanje druge perspektive i primanje, ali i pružanje podrške, te jačanje međuljudskih odnosa. Također je važno razvijati vještine slušanja, kako bismo bolje razumjeli potrebe i osjećaje drugih.

Pored toga, briga o tijelu igra ulogu u mentalnom zdravlju. Fizička aktivnost, uravnotežena prehrana i dovoljna količina sna mogu značajno doprinijeti vašem emocionalnom stanju. Redovita tjelovježba može pomoći u smanjenju osjećaja anksioznosti i depresije, dok zdrava prehrana pruža tijelu hranjive tvari koje su mu potrebne za optimalno funkcioniranje.