19th Ave New York, NY 95822, USA

SUDJELOVALI SMO NA I. KOKOSS KONFERENCIJI

kokos

Naši su stručni djelatnici, psihologinje Martina Nikolić i Marijana Hinek, uz voditeljicu projektnog ureda Niku Šiprak Wendling sudjelovali na I. KOKOSS konferenciji u Vodicama (23.-25. veljače 2023. godine). Tema konferencije je bila „INTERDISCIPLINARNOST KAO RESURS – SINERGIJA I SURADNJA STRUČNJAKA ZA OTPORNIJE I ODRŽIVO DRUŠTVO“. Ovu je konferenciju prvi puta zajednički organiziralo 5 strukovnih komora koje okupljaju stručnjake pomagačkih zanimanja: edukacijske rehabilitatore, psihologe, psihoterapeute, socijalne pedagoge i socijalne radnike. S obzirom da naš tim broji više od 20 stručnjaka, rado smo se odazvali pozivu za sudjelovanjem!

Plenarnim predavanjima i tematskim sekcijama obuhvaćene su slijedeće teme:

  • Interdisciplinarna suradnja u radu s obitelji – od prevencije rizika, rane intervencije, mjera za zaštitu djece do sustavne pomoći i podrške svim članovima u cjeloživotnoj perspektivi.
  • Interdisciplinarna suradnja u promociji mentalnog zdravlja –na kontinuumu od promocije tjelesnog i mentalnog zdravlja do rada s  osobama s teškoćama mentalnog zdravlja i rada s traumom.
  • Uloga stručnjaka u razvoju međuljudskih odnosa u cjeloživotnoj perspektivi u suvremenom društvu – na koji način stručnjaci različitih struka potiču razvoj socijalnih i emocionalnih kompetencija, komunikacije kod korisnika te na vlastitom profesionalnom putu.

Naš je tim kroz izlaganje „Reagiram na nasilje“ predstavio projekt NE(T)KO – program prevencije svih oblika nad i među mladima. Dvorana Riva je tim povodom primila više od 50 stručnjaka društveno-humanističkog usmjerenja, a povratne evaluacije sudionika su odlične. Svi sudionici (njih 100%, 14 ispunjenih evaluacija) su za ocjenu predavanja u cjelini dali ocjenu odličan. Sudionici navode da je predavanje bilo kratko, jasno, konkretno, interaktivno, entuzijastično i zanimljivo.

Projekt Klokanica – prvi koraci u roditeljstvu smo predstavili kroz izrađeni poster plakat kojega je imalo priliku vidjeti preko 400 sudionika konferencije.

Teme koje su nas posebno zainteresirale tijekom konferencije su trauma i različiti pristupi u radu s traumatiziranim osobama, posebno s djecom i mladima! Sudjelovanje na konferencijama poput ove uvijek su nam prilika za razmjenu iskustava s kolegama stručnjacima ali i promišljanje o mogućnostima proširenja te unaprjeđenja našeg rada!