19th Ave New York, NY 95822, USA

Svaka sekunda je važna za zaustavljanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu!

vijest naslovna 1 6 2023

Stranica NajboljaMamaNaSvetu.com i organizacija Justice Initiative, uz podršku Centra za sigurniji internet Hrvatska i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, pokreću zajedničku kampanju “Svaka sekunda je važna”. Dana 01. lipnja, na Međunarodni Dan djeteta, dižemo glas protiv nasilja na internetu i dijeljenja materijala sa seksualnim iskorištavanjem djece.   

Ove godine EU će glasati o ključnom zakonu koji će uspostaviti zakonsku obavezu i odgovornost za digitalne tvrtke i platforme kao što su Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), Viber, Google, TikTok, Twitter i drugi, da pronalaze, prijavljuju i uklanjaju materijal sa seksualnim iskorištavanjem djece te uvedu sigurnije mjere za zaštitu djece na njihovim platformama.

Podrška javnosti je, također, potrebna. Stoga, pozivamo sve one kojima je stalo do sigurnosti djece na internetu – roditelje, odgajatelje, influencere, mlade na potpisivanje važne peticije.

Što je srž problema?
  • Svake minute internetom se podijeli 160 slika ili videozapisa seksualnog zlostavljanja djece, uključujući i seksualno eksplicitne sadržaje koje su izradila djeca mlađa od osamnaest godina (bilo dobrovoljno ili pod prisilom ili ucjenom).
  • 87 MILIJUNA slika i videozapisa seksualnog zlostavljanja djece internetske tvrtke detektirale su samo prošle godine i to uglavnom u online porukama.
  • Platforme sada dobrovoljno uklanjaju ovakav materijal, što će uskoro biti zabranjeno, a bez nove zakonske regulative neće biti niti zaštite od objavljivanja i dijeljenja materijala sa seksualnim iskorištavanjem djece na društvenim mrežama.
  • Postoji prijedlog zakona koji će uspostaviti zakonsku obvezu i odgovornost za digitalne tvrtke da pronađu, prijave i uklone materijal seksualnog zlostavljanja djece te uvesti sigurnije mjere zaštite djece.
  • Da bi zakon bio usvojen, potrebno je da se čuje naš glas.
  • Zajedno možemo učiniti internet sigurnijim za djecu. Sada imamo priliku, iskoristimo je!

Trauma koja žrtvi ostavlja dijeljenje materijala sa seksualnim iskorištavanjem djece stvarna je i u potpunosti jednaka onoj koju ostavlja bilo koji drugi oblik nasilja. Kod online zlostavljanja broj promatrača puno je veći, žrtva nema kontrolu nad time kada će sadržaj biti uklonjen, a sadržaj se često ponovno pojavljuje s vremenskim odmakom na drugim platformama. Time je sam oporavak kod žrtve dugotrajniji. Živimo u virtualnom dobu u kojem djeca provode više vremena nego u stvarnom svijetu te su neophodni što kvalitetniji i sveobuhvatniji napori cijelog društva kako bi ih zaštitili u tom prostoru. Ispred Centra za sigurniji Internet Hrvatska te Centra za nestalu i zlostavljanu djecu pozivano sve relevantne dionike na akciju kako bismo djeci mogli osigurati ono najbolje od virtualnog svijeta, a to je njihov rast i razvoj i kako bismo spriječili broj kaznenih djela počinjenih na štetu djece na internetu.” izjavio je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Potpišite peticiju na linku: https://justice-initiative.eu/hr/petition/

Najnoviji podaci koje je objavila Zaklada Internet Watch Foundation pokazuju da je razmjer ovog kaznenog djela nad djecom svih uzrasta značajno porastao. U 2022. godini na internetu je pronađeno više slika i videozapisa koji prikazuju čak i najteže oblike seksualnog zlostavljanja djece nego ikad prije. Među takvim materijalima prikazana su djeca od 0 do 2 godine.

Također je otkriveno da su se komercijalne stranice koje iskorištavaju seksualno zlostavljanje djece za zaradu udvostručile svoj profit od 2020. godine.

Zato je ova peticija važna!

Peticiju je pokrenula organizacija Justice Initiative u suradnji s više od 150 organizacija koje se bave zlostavljanom djecom i pravima djece iz 13 zemalja. Kampanju su podržale najveće svjetske organizacije koje se bave zaštitom djece kako offline tako i online –  Child Safety On, Missing Children Europe, National Center for Missing & Exploited Children, ECPAT International, Brave Movement, Canadian Centre for Child Protection, Internet Watch Foundation, NSPCC, End Violence Against Children, Thorn, 5 Rights Foundation, Terre des Hommes, Child Helpline International i Eurochild.