19th Ave New York, NY 95822, USA

Roditelji – vi ste naši saveznici u borbi za sigurniji Internet

naslovna

Rečenica iz naslova ostala je u mislima mnogih nakon održanog besplatnog webinara pod nazivom „Pravila igre u virtualnom svijetu – što morate znati vi i vaša djeca“ održanog u sklopu kampanje Justice Initiative koju je podržao Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Portal NajboljaMamaNaSvetu.com i Justice Initiative su danas, 11. srpnja 2023. godine održali su besplatan webinar za roditelje na kojem je sudjelovao i Centar za sigurniji Internet Hrvatska.

Govornici na webinaru bile su Katarina Jonev, autorica knjige „Bezbednost dece na internetu i društvenim mrežama – vodič za roditelje“ i e-book-a ,,Uticaj mobilnih telefona na razvoj dece” koja je posebnu pozornost skrenula na činjenicu da roditelji, uslijed crne kronike, učestalog plašenja o utjecaju medija na djecu od samih medija, zauzimaju obrambeni stav koji se dodatno pojačava stavom svih nas kako se loše stvari neće desiti baš nama i kako se iste dešavaju negdje daleko od nas.

Uz Katarinu, Ana Veočić iz Centra za sigurniji Internet održala je kratko predavanje pod nazivom „Kako biti odgovoran roditelj u moru digitalnih informacija?“ kojim je sudionicima pokušala dati odgovor na vječno pitanje – kako zaštititi djecu na internetu kada o njemu i sami ne znamo dovoljno? Uz smjernice i preporuke o načinima građenja otvorenog odnosa s djecom o kojem svi govore te važnosti digitalne dobrobiti vjerujemo da su sudionici dobili odgovore na pitanja.

Ovaj webinar je dio kampanje „Svaka sekunda je važna“ koju je pokrenula organizacija Justice Initiative u preko 13 zemalja Europe, a naš Centar kampanju je u potpunosti podržao. Cilj kampanje je pojačati svijest o nevjerojatnoj količini materijala na seksualnim zlostavljanjem djece na internetu. U srcu kampanje je peticija kojom se pozivaju sve organizacije na pružanje podrške u donošenju zakona kojim će se kompanije i platforme (kao što su Meta, Viber Google, TikTok i sl.) obvezati na pronalaženje, prijavljivanje i uklanjanje materijala sa seskualnim zlostavljanjem djece te uvođenje sigurnijih i učinkovitijih mjera za zaštitu djece na internetu.

Peticiju još uvijek možete potpisati na slijedećoj poveznici: https://justice-initiative.eu/hr/petition/

Podrška javnosti je, također, potrebna. Stoga, pozivamo sve one kojima je stalo do sigurnosti djece na internetu – roditelje, odgajatelje, influencere, mlade na potpisivanje važne peticije.

Zajedno možemo učiniti internet sigurnijim za djecu. Sada imamo priliku, iskoristimo je!