19th Ave New York, NY 95822, USA

Obilježili smo Svjetski tjedan dojenja na Trgu slobode

CNZD obilježava svjetski tjedan dojenja

Prvi tjedan kolovoza diljem je svijeta u znaku promicanja važnosti dojenja za zdravlje i dobrobit djece i majki. U Osijeku je ovaj zadatak preuzeo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu koji je jučer na Trgu slobode obilježio Svjetski tjedan dojenja i građankama te građanima nudio odgovore na razna pitanja o ovoj temi.

Važnost dojenja

Osim što je posvećen promicanju ideje majčinog mlijeka kao najbolje hrane za novorođenčad i dojenčad te promoviranju važnosti podrške majkama tijekom dojenja, ovaj tjedan za cilj ima širiti svijest o dojenju i izvan obitelji. Upravo u okviru projekta KLOKANICA – prvi koraci u roditeljstvu, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Domom zdravlja Osječko-baranjske županije nastoji dati podršku roditeljima informirati širu javnost te za majke stvoriti stvoriti sigurno okruženje za razgovor o dojenju, koje uz sve svoje ljepote nosi i izazove.

Inače, preporuka je Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a da početak dojenja bude u prvim satima života novorođenčeta te da se dijete u prvih 6 mjeseci života isključivo doji.

– Od najpozitivnijih utjecaja dojenja uvijek ističemo poticanje kognitivnog i senzornog razvoja djeteta te dugoročno smanjenje rizika od raka jajnika i dojke kod majki. Nedonoščad koju se doji imaju bolje razvijene kognitivne sposobnosti u odnosu na djecu hranjenu adaptiranom formulom, a osim toga dojena djeca generalno imaju bolji imunološki odgovor na cijepljenje protiv dječjih infektivnih bolesti – tvrde stručni suradnici projekta koji su tijekom godine realizirali i set besplatnih radionica za buduće roditelje o prehrani novorođenčeta i dojenju, babyhandlingu i privrženosti, razvoju djeteta u prve 3 godine i ulozi očeva, a kasnije i radionice za roditelje djece jasličnog uzrasta.

Roditeljstvo i potreba za stručnjacima

– Interes za naše aktivnosti u okviru projekta bio je velik, a edukacije za buduće roditelje bile su popunjene u rekordnom roku – govore iz tima CNZD-a ističuči da je uz to i pokrenuta Škola pozitivnog roditeljstva predviđena za 10 polaznika, a u njoj su mogli dobiti odgovore na pitanja o različitim aspektima odgoja djece. Upravo je višestruka popunjenost radionica za (buduće) roditelje dokaz da su projekti poput ovog i više nego potrebni jer pružaju znanja trudnoći, porodu, psihološkim i praktičnim pripremama te izazovima roditeljstva.

– Roditelji su najviše interesa iskazali za dio edukacije koji se odnosio na neposluh djeteta, neprimjerena i nepoželjna ponašanja, a osim službenih tema edukacije bilo im je drago čuti tuđa iskustva i vidjeti da se svi nose s sličnim problemima i kriznim situacijama, odnosno dobili su priliku normalizirati vlastito iskustvo roditeljstva – prepričavaju iz Centra koji projekt KLOKANICA – prvi koraci u roditeljstvu provode u partnerstu s Domom zdravlja Osječko-baranjske županije uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Centar stoji na raspolaganju roditeljima

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu više od 10 godina pruža uslugu savjetodavnog rada na području Osječko – baranjske županije kroz rad besplatnog Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj te na razini cijele države. U njihovoj novoj zgradi u Višnjevcu (Ulica bana Josipa Jelačića 83) roditelji i djeca mogu potražiti pomoć i savjete o odgoju, odnosima u obiteljskom i partnerskom odnosu, roditeljstvu i izazovima u školskom okruženju.

Savjetovalište za djecu i obitelj djeluju u Osijeku i Vinkovcima, a u protekle dvije godine, savjetovanje je zatražilo više od 100 roditelja i djece različite dobi i teškoća zbog kojih su zatražili pomoć stručnjaka centra – psihologa, socijalnih radnika, psihoterapeuta i odgajatelja.

Roditelji i djeca se mogu uključiti u Savjetovalište na vlastitu inicijativu javljanjem na info@cnzd.org ili na telefon 031/272-953, a na to ih mogu uputiti i nadležni Područni uredi Hrvatskog zavoda za socijalni rad i druge ustanove socijalne skrbi ili po preporuci škole koju dijete pohađa.