19th Ave New York, NY 95822, USA

Find me 2023 Utrka

naslovna

Proteklog vikenda Osječani su pokazali da imaju veliko srce, ali i želju da ukažu na važnost prevencije nestanka djece u Hrvatskoj. Zato je njih više od 450, odraslih i djece, u nedjelju na lijevoj obali Drave sudjelovalo u utrci Find me 2023 koju je po prvi put organizirao Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uz potporu organizacije Missing Children Europe i pod pokroviteljstvom Grada Osijeka.  

Ova utrka nije bila kompetitivnog karaktera jer je naime imala veću svrhu – zajedno s koracima svih sudionika, kroz hodanje, trčanje i joggiranje, cilj je bio prikupiti 1535 kilometara na zadanoj trasi simbolizirajući broj nestale djece u Hrvatskoj u 2022. godini. Riječ je o djeci koja su se udaljila od obiteljskih domova ili su pobjegla iz ustanova, a s kojima Centar provodi niz preventivnih aktivnosti u zajednici kao vodeća organizacija civilnog društva koja se bavi djecom s rizikom u ponašanju i savjetovanjem njihovih obitelji. 

Utrka je nadmašila sva naša očekivanja. Hvala svima na odazivu i svakom koraku! Na licu mjesta se prijavilo više od 150 sudionika, a najmlađi među njima bila je beba od 8 mjeseci. Najstariji sudionik imao je čak 77 godina! To govori da zaista sve generacije žele osvijestiti potrebu o prevenciji nestanka djece i drago nam je da je to odjeknulo kroz Find me utrku!  

Djelujući kao Nacionalni pozivni centar za nestalu djecu putem harmoniziranog broja 116 000, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pruža podršku djeci, roditeljima i skrbnicima u situacijama kada dijete nestane, bježi od kuće ili institucije, kada drugi roditelj odvede dijete u stranu državu, kada je dijete u migraciji bez zakonskog zastupnika ili je žrtva trgovine ljudima. Stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u takvim situacijama putem navedene linije pružaju podršku i korisne informacije kako bi se dijete pronašlo i vratilo na sigurno.  

Utrka Find me 2023 odvila se uz pokroviteljstvo Grada Osijeka te uz podršku Kandita i Jamnice, a svoj doprinos dali su i Tržnica d.o.o., Unikom i tvrtka Parangal.