19th Ave New York, NY 95822, USA

U sklopu projekta „Mentogram – program jačanja mentalnog zdravlja“ izrađen je promotivni video spot

mentogram-nasl

U današnjem brzom i sve češće nepredvidivom svijetu, očuvanje mentalnog zdravlja kod djece i mladih postaje sve važnije.

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već stanje opće dobrobiti pojedinca koji doprinosi zajednici u kojoj živi.

Djeca i mladi su izuzetno osjetljivi na okolinu u kojoj rastu. Obiteljski problemi, nasilje, siromaštvo, i društveni pritisci mogu znatno utjecati na njihovo mentalno zdravlje. Stoga je ključno stvoriti podržavajuću i sigurnu okolinu koja promiče zdrav razvoj i jača otpornost na stres.

Škole igraju ključnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja djece i mladih. One trebaju biti mjesto gdje se osjećaju sigurno i podržano, gdje mogu razvijati svoje vještine i gdje se problemi mogu pravovremeno prepoznati i adresirati. Programi koji promiču emocionalnu pismenost, suosjećanje i socijalne vještine doprinose boljem mentalnom zdravlju učenika.

Prevencija je ključna u očuvanju mentalnog zdravlja. Edukacija roditelja, nastavnika, i samih mladih o znakovima mentalnih problema, kao i o strategijama suočavanja sa stresom i emocionalnim izazovima, presudna je. Pravovremena intervencija može spriječiti razvoj ozbiljnijih problema.

U današnjem digitalnom dobu, tehnologija i mediji imaju značajan utjecaj na mentalno zdravlje mladih. Dok pružaju brojne mogućnosti za učenje i povezivanje, također nose rizike poput cyberbullyinga, prekomjerne upotrebe i izloženosti neprimjerenim sadržajima. Važno je naučiti djecu kako se zdravo koristiti tehnologijom.

Očuvanje mentalnog zdravlja kod djece i mladih je ulaganje u budućnost. Uz zajedničke napore obitelji, škola, zdravstvenih institucija i zajednice u cjelini, možemo izgraditi okruženje koje će prepoznati i podržati potrebe mladih te razvijati snažne, otporne generacije sposobne za suočavanje s izazovima suvremenog svijeta.

Projekt „Mentogram – program jačanja mentalnog zdravlja“ financira Osječko-baranjska županija. Stajališta izražena u videu isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i ne odražavaju nužno stajalište Osječko-baranjske županije.