19th Ave New York, NY 95822, USA

Dan otvorenih vrata na temu udomiteljstva

dan-otv-vr-nasl

Dana 15. veljače 2024. godine, u prostorijama Obiteljskog centra, Područne službe Osječko-baranjske, koje se koriste zajednički s Područnim uredom Osijek Županijske službe za udomiteljstvo Osječko-baranjske županije, održan je Dan otvorenih vrata posvećen udomiteljstvu. Ovaj događaj organiziran je s ciljem promicanja važnosti udomiteljstva i osvještavanja javnosti o potrebama i izazovima s kojima se suočavaju udomiteljske obitelji.

Dan otvorenih vrata na temu udomiteljstva nazvan „Moj dom – mjesto za tebe“ održan je u suradnji Županijske službe za udomiteljstvo Osječko-baranjske županije i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji provodi projekt „Udomiteljstvo na dlanu II – podrška udomiteljskim i biološkim obiteljima!“.

Dan otvorenih vrata okupio je stručnjake i zainteresirane građane, uključujući udomitelje, predstavnike Područnih ureda Osječko-baranjske županije, kao i predstavnike udruga i institucija koje se bave pitanjem udomiteljstva, poput udruge Breza i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Događaj je bio prilika za otvorenu i konstruktivnu razmjenu mišljenja, iskustava i prijedloga o razvoju udomiteljstva i pružanju podrške postojećim udomiteljima.

Tijekom Dana otvorenih vrata, stručni radnici Obiteljskog centra, Područne službe osječko-baranjske, aktivno su sudjelovali u dijalogu s prisutnima, dijeleći svoje stručne uvide i savjete. Razgovori su se dotaknuli različitih aspekata udomiteljstva, uključujući pravne, socijalne i emocionalne komponente te su istaknuti izazovi s kojima se udomitelji mogu susresti u svom iznimno važnom zadatku.

Osim toga, Dan otvorenih vrata poslužio je kao platforma za razmatranje novih inicijativa i programa koji bi mogli doprinijeti poboljšanju uvjeta za udomitelje i djecu kojoj je potreban dom. Predložene su ideje za edukacije, radionice i podršku zajednice s ciljem jačanja mreže podrške udomiteljima i promicanja udomiteljstva kao važne socijalne usluge.

Događaj je također naglasio značaj međusektorske suradnje u stvaranju boljeg sustava udomiteljstva. Potaknuta je daljnja suradnja između različitih udruga, institucija i županijskih ureda kako bi se osiguralo da udomitelji dobiju potrebnu podršku i resurse za pružanje brige i ljubavi djeci koja su privremeno ili trajno izgubila roditeljsku skrb.

Dan otvorenih vrata na temu udomiteljstva bio je korak prema jačanju svijesti o važnosti udomiteljstva u zajednici, te je potaknuo stvaranje inkluzivnijeg i podržavajućeg okruženja za sve dionike udomiteljskog sustava.