19th Ave New York, NY 95822, USA

Druga obljetnica početka rata u Ukrajini

Web Cover 1170x540 (3)

U subotu, 24. veljače 2024., u Dnevnom Centru za raseljene osobe iz Ukrajine, održano je svečano obilježavanje Dana početka rata u Ukrajini. Okupljeni su se prisjetili teških trenutaka koje su proživjeli i izrazili podršku svojoj domovini.

Olga Leontieva, ukrajinska umjetnica, podijelila je svoja sjećanja na prvi dan rata, ističući: “Uvijek ću pamtiti dan kada je počeo rat. Imala sam san kao eksplozija, probudio me alarm i vidjela sam 6 propuštenih poziva od brata. Nisam odmah shvatila da ovo nije san. Probudila sam se u ratu…”

Uz emotivne riječi Olge, prisutni su se osvrnuli na činjenicu da već drugu godinu Rusija uzima živote ukrajinske djece, žena, muškaraca i starijih osoba, granatirajući stambene zgrade, bolnice, škole, rodilišta i dječje vrtiće. Unatoč gubicima i teškim trenucima, Ukrajinci vjeruju u kraj okrutnog rata i svoju pobjedu.

Liliya je obljetnicu zaključila riječima: ‘Unatoč ratu u našoj zemlji i kaosu u svijetu, mi ne moramo zaboraviti da život ide dalje. Treba živjeti svaki dan, a ne čekati datum iz snova, izgorjeti danas vatrom, jer sutra možda neće doći.'”

Ovim emotivnim okupljanjem, prisutni su poslali snažnu poruku podrške Ukrajini i svim žrtvama rata, ističući važnost zajedništva i nade u bolju budućnost.