19th Ave New York, NY 95822, USA

Sudjelovanje djelatnika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu na stručnim skupovima

WEB VIJESTI naslovna (1)

Djelatnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu kontinuirano sudjeluju na različitim stručnim skupovima kako bi produbili svoja i tuđa znanja, predstavili projekte i doprinijeli razmjeni stručnih iskustava. Socijalni radnik Centra, Ivan Ćaleta, sudjelovao je na nekoliko stručnih skupova u posljednjih tjedan dana.

Prvo, dana 17. svibnja 2024. godine, u organizaciji Obiteljskog centra, Područne službe Osječko-baranjske, održan je stručni skup pod nazivom “Podrška obitelji u lokalnoj zajednici”. Sudjelovanjem na tom skupu obilježili smo Međunarodni dan obitelji jer je Ivan predstavio naš projekt “Super tata! – poticanje očeva na veću uključenost u obiteljski život i aktivniju roditeljsku ulogu”. Na skupu su se okupili stručnjaci iz različitih područja, svi s ciljem pružanja podrške i osnaživanja obitelji na području Osječko-baranjske županije.

Zatim, 20. svibnja 2024. godine, u prostorima Filozofskog fakulteta u Osijeku održan je stručni skup “Osnaživanje obitelji u zajednici”, kojeg je organiziralo SOS Dječje selo Hrvatska. Na tom skupu sudjelovali smo u panel raspravi na temu “Izazovi i resursi u radu s obiteljima u zajednici”, gdje se najviše razgovaralo o radu mobilnih timova koji pružaju psihosocijalnu podršku u domovima korisnika na području Osječko-baranjske županije. Na panelu su, uz različite stručnjake iz mobilnih timova, sudjelovali i savjetnica pravobraniteljice za djecu u Osijeku, gđa Marijana Šego.

Naposljetku, 22. svibnja 2024. godine, sudjelovali smo na panelu “Umjetna inteligencija – regulacija, prava, rizici i etičke dileme”. Panel je održan u sklopu 7. Croatian Internet Governance Foruma (CRO-IGF) na 47. Mipro konferenciji u Opatiji. Na panelu su se vodile rasprave o pitanjima poput regulacije deepfake tehnologije i rizika koje ona predstavlja za djecu, te o razvoju dodatnog pravnog okvira za zaštitu privatnosti i autorskih prava. Također se raspravljalo o novom Aktu o umjetnoj inteligenciji koji je Vijeće EU potvrdilo 21. svibnja 2024. godine. Ovaj zakon, prvi takve vrste na svijetu, ima za cilj postaviti globalne standarde za regulaciju umjetne inteligencije, osigurati poštovanje temeljnih prava građana EU te potaknuti ulaganja i inovacije u području umjetne inteligencije u Europi.