19th Ave New York, NY 95822, USA

Mentogram – program jačanja mentalnog zdravlja

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu započeo je s provedbom projekta „Mentogram – program jačanja mentalnog zdravlja“.

Projekt je odobrila Osječko-baranjska županija putem Javnog poziva za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro u Osječko-baranjskoj županiji iz sredstava Proračuna Osječko-baranjske županije za 2023. godinu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.327,23 eura

Ciljevi projekta

Glavni cilj:

Osnažiti sustav pružanja pomoći i podrške pri jačanju mentalnog zdravlja djece, mladih i obitelji na području Osječko-baranjske županije.

Specifični ciljev 1:

Jačanje mentalnog zdravlja djece, mladih i obitelji uz jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s djecom, mladima i obiteljima na području Osječko-baranjske županije.

Specifični ciljev 2:

Senzibiliziranje javnosti o važnosti jačanja mentalnog zdravlja djece, mladih i obitelji na području Osječko-baranjske županije.

Aktivnosti projekta

Glavni cilj projekta planiramo ostvariti kroz specifične ciljeve projekta. Prvi cilj namjeravamo ostvariti kroz formiranje tima stručnjaka radi unaprjeđenja kontinuirane, besplatne i kvalitetne savjetodavne psihosocijalne pomoći te proširenje spektra dostupnih usluga što uključuje provedbu raznih edukativnih aktivnosti, izradu inovativnih, edukativnih materijala (dnevnik emocija, vježbe disanja) te individualni i grupni savjetodavni rad. Na taj način namjeravamo poboljšati mentalno zdravlje i kvalitetu života građana. Drugi specifični cilj planiramo ostvariti objavom edukativnih sadržaja (video spot, vijesti o aktivnostima i kratke edukativne objave) na web stranicama i društvenim mrežama Centra koji će svim zainteresiranima za jačanje mentalnog zdravlja dati željene odgovore na pitanja te pružiti izvor novih saznanja u području mentalnog zdravlja. U sklopu promocije, stručni tim će, uz pomoć volontera, kontaktirati 5 osnovnih i srednjih škola u Osijeku kako bi predstavili svoj rad. U cilju destigmatizacije primanja i pružanja psihosocijalne pomoći, obilježit će se Svjetski dan mentalnog zdravlja, gdje će stručni tim, uz volontere, informirati građane o važnosti čuvanja mentalnog zdravlja kao kako bismo stvorili što kvalitetnije uvjete za bolji razvoj društva.

Uspješno provedenim aktivnostima projekta ostvariti ćemo konkretne rezultate koji će direktno utjecati na osnaživanje  sustava psihosocijalne pomoći za djecu, mlade i obitelj na području Osječko-baranjske županije.

Trajanje projekta

1. siječnja 2023. – 31. prosinca 2023.

Vrijednost projekta

1.327,23 eura