19th Ave New York, NY 95822, USA

Prevencija po mjeri mladih – faza II

U travnju 2023. godine Centar za nestalu i zlostavljanu djecu započeo je s provedbom projekta „Prevencija po mjeri mladih – faza II“.

Projekt je odobrilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike putem Poziva za prijavu jednogodišnjih projekata udruga u području prevencije i smanjenja rizika kod djece koja eksperimentiraju sa sredstvima ovisnosti te resocijalizacije djece s problemima ovisnosti za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu.

Projekt se provodi u partnerstvu s Područnim uredima Osijek i Našice, Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Ukupna vrijednost projekta je 9.058,00 eura.

Ciljevi projekta

Opći cilj projekta:

Prevencija pojavnosti svih oblika ovisnosti među djecom u riziku i s problemima u ponašanju, kroz provedbu edukativnih aktivnosti za djecu i roditelje, uz pružanje psihosocijalne podrške te podizanje svijesti javnosti o opasnostima sredstava ovisnosti.

Specifični ciljevi projekta:

1.) Povećati dostupnost edukativnih programa usmjerenih prevenciji svih oblika ovisnosti, za djecu u riziku i s problemima u ponašanju i roditelje na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske te Vukovarsko-srijemske županije.

2.) Širenje primjera dobre prakse te podizanje svijesti javnosti o važnosti implementiranja programa prevencije svih oblika ovisnosti na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske te Vukovarsko-srijemske županije.

Aktivnosti projekta

Specifični cilj 1 ostvarujemo provedbom aktivnosti Edukativne aktivnosti za djecu gdje će se provesti ukupno 28 edukativnih radionica i 35 socijalizacijskih radionica za 50 djece i mladih u riziku i s problemima u ponašanju. Također kroz provedbu aktivnosti Program pozitivnog roditeljstva gdje će se provesti 8 radionica za 10 roditelja, kao i kroz provedbu aktivnosti Psihosocijalna podrška za djecu i odrasle u koju planiramo uključiti minimalno 10 djece i 10 roditelja.

Specifični cilj 2 ostvarujemo provedbom aktivnosti Promocija projekta, odnosno kroz izradu promotivnog video spota koji će biti dostupan za pregled na službenom YouTube kanalu Centra, ali i kroz objavu na društvenim mrežama; kroz unaprjeđenje i održavanje web stranice www.prevencijaovisnosti.org uz objavu minimalno 10 vijesti o aktivnostima projekta; i uz provedbu aktivne Medijske kampanje na društvenim mrežama.

Trajanje projekta

1. travnja 2023. – 31. ožujka 2024.

Vrijednost projekta

9.058,00 eura

Partneri

Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Osijek, Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Našice