19th Ave New York, NY 95822, USA

Zaključci s konferencije CSC 2022 – edukacijski dio

HIKSCSC22_finale

Edukativni dio CYBER SECURITY CONFERENCE 2022 pod nazivom „Mentalno zdravlje i dobrobit djece u digitalnom dobu“ održao se prošlog petka, 18. listopada 2022. godine u novim prostorijama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Višnjevcu.

Preko 50 sudionika iz obrazovnog sustava, sustava socijalne skrbi, zdravstvenog sustava te pravosudnog, policijskog i probacijskog okupili su se s jednim ciljem, a to je razmatranje izazova kibernetičke sigurnosti u različitim sektorima s naglaskom na djecu i mlade te na implikacije koje digitalizacija ima na njihovo mentalno zdravlje.

Baš kao globalizacija i urbanizacija, tako je i „digitalizacija” već promijenila svijet.

Brzo širenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija nezaustavljiva je sila koja ulazi u gotovo svaku sferu suvremenog života − od ekonomije, preko društva, do kulture … i oblikovanja svakodnevnog života. Djetinjstvo nije iznimka.

Kako bismo svi zajedno kreirali bolji i sigurniji (digitalni) svijet u kojem naša djeca odrastaju i iskoristili sve potencijale koje digitalizacija donosi održano je 6 tematskih predavanja te panel diskusija pod nazivom „Dobrobit djece u digitalnom dobu“.

Plodonosna diskusija tijekom panel rasprave te tijekom predavanja stručnjaka rezultirala je slijedećim preporukama i zaključcima:

  1. Potrebno je sustavno educirati djecu i mlade koja se nalaze u obrazovnom sustavu o opasnostima, ali i dobrobiti interneta i digitalnog okruženja kako bi djeca i mlade dobili pravovremene i točne informacije od stručnjaka koji se bave ovim područjem.
  • Svi koji se u svojem svakodnevnom radu susreću s djecom, stručnjaci pomažućih profesija te roditelji trebaju ulagati napore u sustavnu edukaciju o novim izazovima u digitalnom okruženju kao i o načinima postupanja u slučajevima elektroničkog nasilja te prepoznavanju znakova problematičnog ponašanja na internetu kod djece i mladih, a stručnjaci im istu trebaju učiniti dostupnom.  
  • Ispod površine neprimjerenog korištenja interneta kod djeteta vrlo često se nalazi anksioznost. Trebali bismo svi zajedno učiti djecu digitalnoj dobrobiti.
  • Između odraslih te djece i mladih postoji paradigmatski jaz. Stručnjaci i roditelji trebaju biti spremni učiti od svoje djece te biti spremni i otvoreni za isto, a roditelji trebaju moći prepoznati problematična ponašanja kod vlastite djece što će biti u mogućnosti ukoliko sa vlastitom djecom imaju otvoren i iskren odnos u kojem djeca imaju prostora povjeriti se. 
  • Potrebno je razumjeti dječju potrebu za digitalnim okruženjem u kojem oni nalaze, stvaraju i održavaju prijateljstva i odnose, no učiti djecu i kritičkom promišljanju o sadržajima i odnosima s kojima se susreću online.
  • Multidisciplinarno djelovanje svih stručnjaka ključno je kako bismo djecu, mlade, ali i odrasle učili digitalnoj dobrobiti te prevenirali neželjena ponašanja u digitalnom okruženju.

Zahvaljujemo se svima na sudjelovanju konferencijskom danu ispunjenom novim spoznajama i preporukama kako bismo (digitalni) svijet učinili sigurnijim za djecu.

Materijale i prezentacije predavača s konferencije možete preuzeti OVDJE: